Activiteiten

Meedoen met Biltsheerlijk

Meld je eigen activiteit bij ons aan of geef je op om te helpen bij een van onze lopende activiteiten

Lopende activiteiten

Biltsheerlijk wil op een laagdrempelige manier educatie over gezonde en milieuvriendelijk geproduceerde voeding beschikbaar maken. Samen met Zorgorganisatie Reinaerde leggen we in Bilthoven een doolhof aan aan waar ‘voedseleducatie’ en ‘verbinding’ centraal zullen staan.

Dit is een samenwerking tussen Biltsheerlijk en zorgorganisatie Reinaerde

Waar staan we nu ...

Voortgang van het project: Aanplant hagen en aanleggen paden
85%

De opening van het plukdoolhof is op zaterdag 12 oktober 2019. Meer informatie volgt.

Een voedselbeleving die inspireert en aanzet tot verandering. Een voedselbos heeft eetbare vruchten, noten, knollen en bladeren. Het is voedselproductie op basis van permacultuur in een (nagemaakt) bos, met boomlaag, struiklaag en kruidlaag.

Het Voedselbos is een initiatief van Stichting Biltsheerlijk.

Waar staan we nu ...

Voortgang van het project: Plaats bepalen
33%

ZATERDAG 8 JUNI: BILTSHEERLIJK FIETSDAG VAN 10.00 TOT 16.00 UUR!

Op zaterdag 8 juni 2019 zijn alle deelnemende bedrijven langs de vier fietsroutes geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Ga je mee fietsen? Ga mee kijken bij al die boeren, tuinders, imkers en molenaars die hun hart volgen en hard werken om duurzaam, gezond voedsel op onze borden te krijgen!

Download de routes direct van onze website. Klik hier!

Waar staan we nu ...

Voortgang van het project: Biltsheerlijk Fietsroutes
100%

Op de Dorpsstraat in de Bilt is lang een markt geweest. Veel bewoners herinneren zich dat nog. Samen met Vereniging het Oude Dorp brengen we de dorpsmarkt terug naar De Bilt voor lokale en duurzaam geproduceerde goederen. Dit is een samenwerking tussen Biltsheerlijk, Vereniging het Oude Dorp, lokale ondernemers en inwoners van gemeente De Bilt.

Doe mee en word vrijwilliger of huur een kraam om je lokale producten te verkopen. Klik hier!

Waar staan we nu ...

100%

Activiteiten maart 2019

29/3 De 1e plantdag!

De zon scheen en iedereen was in z’n nopjes, want vandaag planten we de eerste bomen van het plukdoolhof. De paden in, de lanen uit! Er is ontzettend hard gewerkt en heel veel plezier gemaakt. ChristenUnie, Team NiNe (Samen doen Samen groen), het klusteam Zeist van Reinaerde en het team van buurtboerderij de Schaapskooi hebben samengewerkt met Biltsheerlijk en Robin Gugelot van Landwerken om de bomen te planten, te bemesten en water te geven. Wij zijn supertrots op het resultaat. Hans Lebbe van debiltinbeeld.nl heeft er een mooi verslag van gemaakt.

22/3 informatiemiddag

Voor omwonenden, omwerkenden en iedereen die heeft aangegeven op de hoogte te willen blijven van onze activiteiten, hebben we een informatiemiddag georganiseerd om te vertellen over Nederlands eerste plukdoolhof, dat wij hier in Bilthoven aanleggen. We beginnen volgende week met de aanplant van de hagen. U kunt ons helpen en een doolhoflaantje adopteren.

Activiteiten februari 2019

7/2 Biltsheerlijk en SDG’s

Joanne Ronhaar geeft de gemeenteraad een indruk van hoe “Biltsheerlijk4GlobalGoals” gaat en werkt aan de wereldwijde sustainable development goals. Zo stimuleren wij duurzame voedselproductie en -consumptie (doel 2 en 12), zetten ons met lokale activiteiten in voor gezondheid, welzijn en minder ongelijkheid (doel 3 en 10). Door duurzame voedselproductie behouden we bovendien een gezonde biodiversiteit (doel 15) en met het voedselbos kunnen wij ook nog eens CO2 opslaan en klimaat verandering aanpakken (doel 13). Ook zijn we sinds vorig jaar, 1 van de 6 koplopers van de netwerkorganisatie Duurzaam De Bilt die ook dit jaar weer een week van de duurzaamheid organiseert.

Activiteiten januari 2019

19/1 Kern met Pit

Bilthoven wordt een ‘Kern met Pit’. Samen met zorgorganisatie Reinaerde realiseren we bij buurtboerderij De Schaapskooi in Bilthoven, een plukdoolhof. Dit wordt een plek voor duurzame voedselteelt. Met mogelijkheden voor iedereen, van jong tot oud, om dit te ervaren en erover te leren. De organisatie van Kern met Pit, gaat ons helpen bij de planvorming en -uitvoering.

Meer lezen over het pluk doolhof? Klik hier…

Activiteiten december 2018

14/12 Kerstmarkt De Bilt

Precies een jaar geleden startte we dit initiatief. Nu 1 jaar later staat er een echte markt met duurzaam geproduceerde lokale goederen. Hier zijn we natuurlijk allemaal erg trots op. Wij willen graag iedereen bedanken die bij het project betrokken zijn; het marktorganisatie team, lokale boeren en tuinders, imkers, de desem bakker, wollen ambacht, juf Leontien voor de kids, de prachtige muziek en natuurlijk ook Pomp 41. Elke keer is het weer een feestje op het plein, we zetten de traditie dan ook voort naar 2019!

De volgende markt is op vrijdag 12 april. Klik hier voor meer informatie en volg ons op Facebook.

Activiteiten november 2018

6/11 Wat wij (w)eten…

Willy Douma presenteerde ons verhaal aan zo’n 25 medewerkers van de afdeling Voeding en Gezondheid van het RIVM. Mensen vergeleken ambachtelijk gemaakte lokale karnemelk en de karnemelk uit de supermarkt en ook verse wortelen uit de grond met de schoongemaakte worteltjes die ons voornamelijk aangeboden worden. Conclusie: Lokaal en duurzaam smaakt naar meer… Biltsheerlijk heeft daarom gevraagd of het RIVM wil ondersteunen bij een project waar wij onderzoek doen naar het Biltse ‘Menu van de toekomst’.

Daarvoor gaat Biltsheerlijk in het nieuwe jaar een afspraak organiseren.

Activiteiten oktober 2018

12/10 Duurzaam De Bilt

Biltsheerlijk was 1 van de 6 koplopers van het netwerkinitiatief Duurzaam De Bilt. Een lokale samenwerking met een wereldwijd verschil. Onze eigen bijdrage in de Week van de duurzaamheid 2018 was een duurzame dorpsmarkt op vrijdag 12 oktober. Deze dorpsmarkt bood tevens platform aan de duurzame initiatieven van:

  • Josse Haarhuis en zijn circulaire varkenshouderij
  • Duurzaamste bezoeker van de dorpsmarkt.

De volgende markt is op vrijdag 14 december. Klik hier voor meer informatie en volg ons op Facebook.

1/10 Fiets smakelijk

Biltsheerlijk heeft zich aangesloten bij Sjors Sportief met onze fietsroutes. De fietsroutes kun je wanneer je maar wilt fietsen! Een tip: de meeste bedrijven zijn op zaterdag geopend.

Alle 3500 basisschoolkinderen uit de gemeente De Bilt ontvangen deze week het Sjors Sportief & Sjors Creatief boekje. Ook kunnen de kinderen zich online opgeven.

Activiteiten september 2018

6/09 Ontwerp Plukdoolhof

Reinaerde en Biltsheerlijk staan afgelopen zomer voor veel uitdagingen in het project ‘het Biltse plukdoolhof’. Met elkaar en ook samen met de gemeente zoeken we dan ook naar passende oplossingen. Er is veel vertrouwen en ook veel zin in het verdere verloop van dit project. Het plukdoolhof wordt een leuke, lekkere, mooie echt unieke plek voor de inwoners van gemeente De Bilt!

In de basis zijn we nu eruit. Alle ingrediënten zijn aanwezig, het is tijd om het definitieve ontwerp te maken. Wij verwachten dit in november te kunnen presenteren. Houd voor de laatste updates onze website in de gaten.

Naam gezocht!

Zo’n mooi project verdient natuurlijk een daarbij passend geweldige naam. Denk met ons mee en stuur je ideeën naar info@biltsheerlijk.nl

Activiteiten juni 2018

12/06 Partnerschap met Samen voor De Bilt

Biltsheerlijk is partner geworden van Samen voor De Bilt omdat wij ervaren dat je samen sterker staat.

Dat Samen voor De Bilt ons aan organisaties met een maatschappelijk betrokken instelling verbindt, brengt ons dichter bij het realiseren van onze doelstellingen. Met elkaar hebben we meer impact!

6/06 Dorpsmarkt De Bilt

Alweer de laatste dorpsmarkt voordat alle vakanties beginnen en we worden er steeds handiger in. Het was erg gezellig en prachtig weer!

Met alles wat we geleerd hebben wordt het tijd dat we ons beter organiseren. We hebben met dank aan Bertien (Krekdesign) en Margo (Bonbon Margo) al een mooie Facebook pagina. Ook op onze eigen site vind je binnenkort alle informatie die je nodig hebt over de markt, hoe je je aan kunt melden om je ‘waar’ te verkopen en hoe je vrijwilliger wordt.

De volgende markt is in de week van de duurzaamheid op vrijdag 12 oktober 2018.

Kom op de fiets!

2/06 Opening Fietsseizoen

In gemeente De Bilt zijn veel producenten op een milieuvriendelijke manier met voedsel bezig. Zij hebben samen met ons fantastische fietsroutes ontworpen en stellen regelmatig hun bedrijf open om hun geheimen met jou te delen!

Het Biltsheerlijk fietsseizoen is begonnen!

Zaterdag 2 juni 2018 was iedereen er klaar voor. Wethouder Madeleine Bakker (wethouder onderwijs, jeugdbeleid en kinderopvang, recreatie en toerisme, sport) heeft de fietsroutes officieel geopend bij boerderij De Bonte Parels in Westbroek.

De routes zijn elke dag te fietsen. Wij wensen iedereen veel fietsplezier!

Activiteiten april 2018

21/04 De Smaak van Maartensdijk

Een culinair evenement georganiseerd door De Vierstee 2.0. Hier presenteerden lokale ondernemers zich op het gebied van voeding en Horeca.

Van 15.00 uur tot 21.00 uur kon iedereen van alles proeven. Biltsheerlijk heeft haar activiteiten kunnen presenteren en we hebben vrijwilligers geworven. Het was een leuke, gezellige en zeer geslaagde dag. Er waren zelfs geluiden dat dit zo maar een jaarlijks evenement zou kunnen worden!

De Bilt in beeld maakte een mooi beeldverslag van de bijeenkomst.

6/04 Dorpsmarkt De Bilt

Met deze markt wordt het groeiseizoen aangekondigd!

De eerste producten van lokale bodem zijn te te koop, verder kun je zaadbommen maken en is er ook veel gezelligheid met muziek, een patatje van Dapp of een lekker ijsje. Ondanks de koude wind kwamen veel mensen een kijkje nemen bij dit evenement.

De volgende dorpsmarkt is op 1 juni, kom op de fiets!

Activiteiten februari 2018

19/02 Van Boer naar Restaurantbord

In het 1e voedselcafé bleek dat er méér te wensen valt voor ons lokale voedselsysteem, daarvoor zijn verschillende projecten opgestart in deze bijeenkomst. In het voedselcafé van 2018 brengen we Biltse Horeca en Biltse voedselproducenten bij elkaar om samen te bedenken hoe we ‘lokaal eten’ op de kaart kunnen zetten.

Het officiële verslag kun je hier downloaden, maar ook Hans lebbe maakte dit jaar weer een prachtig beeldverslag, waarvoor dank!

14/02 Interview Timo Agterberg

Bijna een jaar geleden was ons 1e voedselcafé. Daaraan vooraf gingen interviews met lokale voedselproducenten. Zij inspireerden ons om méér te wensen voor ons lokale voedselsysteem. In 2018 houden we opnieuw een voedselcafé. Dit jaar laten we ons inspireren door lokale Horeca en maken samen met de Biltsche Courant de serie “Lokaal voedsel verdient een verhaal”. Dit zijn de voorlopers uit onze regio voor een duurzaam geproduceerde en lokale menukaart.

Timo Agterberg: “Soms ga ik de natuur in, bijvoorbeeld om vlierbloesems te plukken; daar kun je de heerlijkste dingen mee maken en het aspergeseizoen, dan gaan we naar de familie Buijs!”

7/02 Interview Jantien v/d Meer

Bijna een jaar geleden was ons 1e voedselcafé. Daaraan vooraf gingen interviews met lokale voedselproducenten. Zij inspireerden ons om méér te wensen voor ons lokale voedselsysteem. In 2018 houden we opnieuw een voedselcafé. Dit jaar laten we ons inspireren door lokale Horeca en maken samen met de Biltsche Courant de serie “Lokaal voedsel verdient een verhaal”. Dit zijn de voorlopers uit onze regio voor een duurzaam geproduceerde en lokale menukaart.

Jantien v/d Meer: “In onze samenleving is duurzaam voedsel niet standaard. We stellen tegenwoordig andere prioriteiten, zoals meerdere vakanties of auto’s voor de deur. Daar kan ik heel verdrietig van worden.”

Activiteiten januari 2018

31/01 Interview Bob Beckers

Bijna een jaar geleden was ons 1e voedselcafé. Daaraan vooraf gingen interviews met lokale voedselproducenten. Zij inspireerden ons om méér te wensen voor ons lokale voedselsysteem. In 2018 houden we opnieuw een voedselcafé. Dit jaar laten we ons inspireren door lokale Horeca en maken samen met de Biltsche Courant de serie “Lokaal voedsel verdient een verhaal”. Dit zijn de voorlopers uit onze regio voor een duurzaam geproduceerde en lokale menukaart.

Bob Beckers van restaurant Zilt & Zoet in Maartensdijk: “Koken met lokale ingrediënten: dat kan prima thuis voor vier personen, maar als je het elke week voor 200 à 400 gasten doet, is de uitdaging een stuk groter!”

24/01 Interview Erik de Vries

Bijna een jaar geleden was ons 1e voedselcafé. Daaraan vooraf gingen interviews met lokale voedselproducenten. Zij inspireerden ons om méér te wensen voor ons lokale voedselsysteem. In 2018 houden we opnieuw een voedselcafé. Dit jaar laten we ons inspireren door lokale Horeca en maken samen met de Biltsche Courant de serie “Lokaal voedsel verdient een verhaal”. Dit zijn de voorlopers uit onze regio voor een duurzaam geproduceerde en lokale menukaart.

Erik de Vries: “Het virus begon eigenlijk bij Martijn toen hij hoorde over het kweken van oesterzwammen op koffiedik. Alleen al in de stad Utrecht wordt elk jaar tien miljoen kilo koffiedik weggegooid; dat levert een gigantische afvalberg op. Wij willen een deel van dit probleem oplossen door koffiedik een tweede leven te geven.”

17/01 Interview Joyce & Victor

Bijna een jaar geleden was ons 1e voedselcafé. Daaraan vooraf gingen interviews met lokale voedselproducenten. Zij inspireerden ons om méér te wensen voor ons lokale voedselsysteem. In 2018 houden we opnieuw een voedselcafé. Dit jaar laten we ons inspireren door lokale Horeca en maken samen met de Biltsche Courant de serie “Lokaal voedsel verdient een verhaal”. Dit zijn de voorlopers uit onze regio voor een duurzaam geproduceerde en lokale menukaart.

Victor van Restaurant Héron in Utrecht vertelt:“de band met producenten is voor ons van levensbelang. Zij beïnvloeden wat wij maken en wij beïnvloeden wat zij telen. Hart voor lekker eten heeft ons aangezet om onze ingrediënten zelf lokaal in te kopen; kwaliteit, smaak en liefde voor het product begint bij hen.”

10/01 Interview ‘Meneer Vink’

Bijna een jaar geleden was ons 1e voedselcafé. Daaraan vooraf gingen interviews met lokale voedselproducenten. Zij inspireerden ons om méér te wensen voor ons lokale voedselsysteem. In 2018 houden we opnieuw een voedselcafé. Dit jaar laten we ons inspireren door lokale Horeca en maken samen met de Biltsche Courant de serie “Lokaal voedsel verdient een verhaal”. Dit zijn de voorlopers uit onze regio voor een duurzaam geproduceerde en lokale menukaart.

Theo Agterberg vertelt: “Uit eten is gezelligheid en persoonlijke aandacht. Gerechten van lokale ingrediënten passen hierbij; het wordt er persoonlijker van en er ontstaat vanzelf een ontwapenend verhaal bij. Mijn klanten waarderen de ossenhaas van boer Dirk.” (van boerderij Nieuw Bureveld in De Bilt (red.)).

Activiteiten 2017

2017 in beeld

29/09

maart 2017

15/12

13/09

19/01

25/11

11/05

16/01

Activiteiten 2016

In zes inspirerende interviews vertellen duurzame lokale voedselproducenten hún verhaal aan de stichting i.o Biltsheerlijk. Zij maken duidelijk dat een milieuvriendelijker voedselsysteem heel goed mogelijk is. Vooral hun passie voor het product en het productieproces is zeer inspirerend! De interviews zijn gepubliceerd in de Biltsche Courant.

Bron: Biltsche Courant

Johan Buijs

'n Groene Kans

Martine Wismeijer

Arnoud v/d Heuvel

Luuk Schouten

Miklós Kroeze

Betrokken bij Biltsheerlijk

Blijf op de hoogte

Doe met ons mee