Recepten per categorie

Hieronder vindt u voorbeelden van heerlijke recepten, klik op de recept titel op het gehele recept te bekijken.

Magnolia azijn

Magnolia azijn

Magnolia azijnAls er toch 1 plant is die de lente aankondigt dan is het wel de magnolia. Deze prachtige bomen zorgen voor een behoorlijk zootje als ze weer zijn uitgebloeid. Oplossing: Pluk de bloemen voor ze vallen en maak er magnolia azijn of siroop van! Ik zou zeggen ‘Steel’ Magnolia’s dus 😉 …

Magnolia staat erom bekend sterk te geuren en wordt vaak gebruikt in parfums, maar weinig mensen weten dat je magnolia kunt eten. De smaak van het rauwe bloemblad is heerlijk! Hij heeft citrustonen, een bittertje (wat hem ook licht pittig maakt) gembertonen en heeft ook iets weg van oranjebloesem.

Perfect om magnolia azijn van te maken. Dit kan ik namelijk gebruiken voor allerlei bijzondere dressings of een magnolia mayonaise, waarbij de toegevoegde azijn natuurlijk ‘magnolia’ azijn is.

Magnolia is, behalve lekker, ook nog eens goed voor de gezondheid! In de magnolia bloem zit magnoliol en honokiol. Deze stofjes kalmeren je bij angst en stress. Het verlaagt namelijk je cortisolniveau (stresshormonen). Aldus, de oude Chinese wijsheden. Daarnaast stimuleren deze stoffen je immuunsysteem, een goede werking van de hersenen en staat de magnolia bekend als een goede antioxidant.

Voor een ‘stressvrije’ amuse maak ik met mijn magnolia azijn het volgende gerechtje voor 4 personen:

  • Ingrediënten – 4 magnolia bloembladeren, 2 forse coquilles, 1/4 lente-ui, 1 theelepel sesamolie, 2 eetlepels magnolia azijn, 2 eetlepels koolzaadolie, theelepel magnolia siroop  en peper en zout naar smaak.
  • Bereiding – Maak een dressing van de magnolia azijn, koolzaadolie, magnolia siroop en peper en zout naar smaak. Bestrijk de coquilles met de sesamolie sesamolie. Laat een grill pan goed heet worden. Gril de coquilles aan beide kanten kort en laat ze, met een snufje zout, op een bordje rusten. Snijd de lente ui in hele fijne ringetjes. Haal de bloembladeren net voor serveren even kort door de dressing.
  • Opmaak – Leg op een klein bordje, of amuse lepel, 1 bloemblad. Snijd de coquilles doormidden en leg op elk bloemblad een halve coquille, verdeel de lente ui over de coquilles en druppel tot slot nog een beetje dressing over het geheel.

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar om dit recept te maken is het volgende kookgerei erg handig: pan, snijplank, mes

Recept Magnolia azijn

Magnolia siroop

Magnolia siroop

Magnolia siroopAls er toch 1 plant is die de lente aankondigt dan is het wel de magnolia. Deze prachtige bomen zorgen voor een behoorlijk zootje als ze weer zijn uitgebloeid. Oplossing: Pluk de bloemen voor ze vallen en maak er magnolia siroop van! Ik zou zeggen ‘Steel’ Magnolia’s dus 😉 …

Ik heb geëxperimenteerd met honingsiroop en suikersiroop en moet concluderen dat suikersiroop echt het lekkerste is. De honing overheerst de magnolia te veel. Verder kun je besluiten er een paar eetlepels citroensap aan toe te voegen. Dat maakt het net even wat frisser. Ik besluit zelf dit niet te doen.

Magnolia staat erom bekend sterk te geuren en wordt vaak gebruikt in parfums, maar weinig mensen weten dat je magnolia kunt eten. De smaak van het rauwe bloemblad is heerlijk! Hij heeft citrustonen, een bittertje (wat hem ook licht pittig maakt) gembertonen en heeft ook iets weg van oranjebloesem.

Tip van de tuinder

Zelf heb ik ervoor gekozen het bloemblad kort mee te koken. Zo is mijn recept dan ook beschreven. Dit maakt mijn siroop iets troebel, maar dat vind ik niet erg. Er zijn echter meer opties. Deze hebben vooral effect op de “looks” van de magnolia siroop.

  • De bloemen in een emmer of klein teiltje doen. Vervolgens koud water erop en 24 uur laten trekken. Zeef het bloemenwater door een fijne zeef (of kaasdoek) en kook hem dan met de suiker tot een siroop. Het bloemenwater blijft helder en neemt iets van de kleur van de magnolia over.
  • De bloemen in een emmer of klein teiltje doen. Vervolgens kokend water erop en 24 uur laten trekken. Zeef de bloementhee door een fijne zeef (of kaasdoek) en kook het dan met de suiker tot een siroop. De bloementhee blijft helder en wordt na het toevoegen van de suiker amber rood.

Magnolia is, behalve lekker, ook nog eens goed voor de gezondheid! In de magnolia bloem zit magnoliol en honokiol. Deze stofjes kalmeren je bij angst en stress. Het verlaagt namelijk je cortisolniveau (stresshormonen). Aldus, de oude Chinese wijsheden. Daarnaast stimuleren deze stoffen je immuunsysteem, een goede werking van de hersenen en staat de magnolia bekend als een goede antioxidant.

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar om dit recept te maken is het volgende kookgerei erg handig: pan, snijplank, mes

Recept Magnolia siroop