Recepten per categorie

Hieronder vindt u voorbeelden van heerlijke recepten, klik op de recept titel op het gehele recept te bekijken.

Dille ‘Pickles’

Dille ‘Pickles’

Mensen die mij een beetje kennen weten dat ik dol ben op zoet-zuur. Ik eet augurken uit de pot en leg van alles in! Ik heb alleen niet altijd zin in dat potjes-pannetjes-gedoe. Lang leve de magnetron! Deze zoet-zure schijven zijn daarmee in 3 minuten gemaakt én ook nog eens suikervrij! De dille maakt het namelijk al zoet genoeg voor mij. Mocht je een zoetje willen, kun je op dit recept een theelepel honing toevoegen.

De pot blijft zeker een week goed in de koelkast, maar dat red hij bij mij nooit…

Saffraan uien maak ik op dezelfde manier, alleen voeg ik daar uiteindelijk ook olie aan toe en dat doe ik niet bij deze Dille Pickles.

Wat zijn de ‘Pickles’? In principe zijn pickles, gepekelde groenten die vervolgens op zuur gelegd worden. Ik neem hier een enorme binnenbocht en sla het pekelen over (al voeg ik wel zout toe voor smaak), om de groenten direct in kokend zuur te leggen. De groenten voor de dille zoet-zuur zijn een komkommer en sjalotje. Het is een Manny komkommer. Dat wil zeggen dat het een mini komkommer is. Deze is overigens groter dan de snack komkommers uit de supermarkt. Als je voor dit recept een halve ‘gewone’ komkommer gebruikt, bereik je het zelfde resultaat. De smaak komt erg in de buurt van augurkenschijfjes, maar dan net iets knapperiger.

Dille en komkommers zijn natuurlijk een klassieke combinatie. Dille smaakt ook heerlijk bij vis en in aardappelsalades. Dille zorgt voor frisheid in een gerecht en combineert goed met zuren (azijn, citroen etc). Het is bovendien rijk aan vitamine C!

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar om dit recept te maken is het volgende kookgerei erg handig: magnetron, snijplank, mes

Recept Dille ‘Pickles’

Magnolia azijn

Magnolia azijn

Magnolia azijnAls er toch 1 plant is die de lente aankondigt dan is het wel de magnolia. Deze prachtige bomen zorgen voor een behoorlijk zootje als ze weer zijn uitgebloeid. Oplossing: Pluk de bloemen voor ze vallen en maak er magnolia azijn of siroop van! Ik zou zeggen ‘Steel’ Magnolia’s dus 😉 …

Magnolia staat erom bekend sterk te geuren en wordt vaak gebruikt in parfums, maar weinig mensen weten dat je magnolia kunt eten. De smaak van het rauwe bloemblad is heerlijk! Hij heeft citrustonen, een bittertje (wat hem ook licht pittig maakt) gembertonen en heeft ook iets weg van oranjebloesem.

Perfect om magnolia azijn van te maken. Dit kan ik namelijk gebruiken voor allerlei bijzondere dressings of een magnolia mayonaise, waarbij de toegevoegde azijn natuurlijk ‘magnolia’ azijn is.

Magnolia is, behalve lekker, ook nog eens goed voor de gezondheid! In de magnolia bloem zit magnoliol en honokiol. Deze stofjes kalmeren je bij angst en stress. Het verlaagt namelijk je cortisolniveau (stresshormonen). Aldus, de oude Chinese wijsheden. Daarnaast stimuleren deze stoffen je immuunsysteem, een goede werking van de hersenen en staat de magnolia bekend als een goede antioxidant.

Voor een ‘stressvrije’ amuse maak ik met mijn magnolia azijn het volgende gerechtje voor 4 personen:

  • Ingrediënten – 4 magnolia bloembladeren, 2 forse coquilles, 1/4 lente-ui, 1 theelepel sesamolie, 2 eetlepels magnolia azijn, 2 eetlepels koolzaadolie, theelepel magnolia siroop  en peper en zout naar smaak.
  • Bereiding – Maak een dressing van de magnolia azijn, koolzaadolie, magnolia siroop en peper en zout naar smaak. Bestrijk de coquilles met de sesamolie sesamolie. Laat een grill pan goed heet worden. Gril de coquilles aan beide kanten kort en laat ze, met een snufje zout, op een bordje rusten. Snijd de lente ui in hele fijne ringetjes. Haal de bloembladeren net voor serveren even kort door de dressing.
  • Opmaak – Leg op een klein bordje, of amuse lepel, 1 bloemblad. Snijd de coquilles doormidden en leg op elk bloemblad een halve coquille, verdeel de lente ui over de coquilles en druppel tot slot nog een beetje dressing over het geheel.

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar om dit recept te maken is het volgende kookgerei erg handig: pan, snijplank, mes

Recept Magnolia azijn