Recepten per categorie

Hieronder vindt u voorbeelden van heerlijke recepten, klik op de recept titel op het gehele recept te bekijken.

Dille ‘Pickles’

Dille ‘Pickles’

Mensen die mij een beetje kennen weten dat ik dol ben op zoet-zuur. Ik eet augurken uit de pot en leg van alles in! Ik heb alleen niet altijd zin in dat potjes-pannetjes-gedoe. Lang leve de magnetron! Deze zoet-zure schijven zijn daarmee in 3 minuten gemaakt én ook nog eens suikervrij! De dille maakt het namelijk al zoet genoeg voor mij. Mocht je een zoetje willen, kun je op dit recept een theelepel honing toevoegen.

De pot blijft zeker een week goed in de koelkast, maar dat red hij bij mij nooit…

Saffraan uien maak ik op dezelfde manier, alleen voeg ik daar uiteindelijk ook olie aan toe en dat doe ik niet bij deze Dille Pickles.

Wat zijn de ‘Pickles’? In principe zijn pickles, gepekelde groenten die vervolgens op zuur gelegd worden. Ik neem hier een enorme binnenbocht en sla het pekelen over (al voeg ik wel zout toe voor smaak), om de groenten direct in kokend zuur te leggen. De groenten voor de dille zoet-zuur zijn een komkommer en sjalotje. Het is een Manny komkommer. Dat wil zeggen dat het een mini komkommer is. Deze is overigens groter dan de snack komkommers uit de supermarkt. Als je voor dit recept een halve ‘gewone’ komkommer gebruikt, bereik je het zelfde resultaat. De smaak komt erg in de buurt van augurkenschijfjes, maar dan net iets knapperiger.

Dille en komkommers zijn natuurlijk een klassieke combinatie. Dille smaakt ook heerlijk bij vis en in aardappelsalades. Dille zorgt voor frisheid in een gerecht en combineert goed met zuren (azijn, citroen etc). Het is bovendien rijk aan vitamine C!

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar om dit recept te maken is het volgende kookgerei erg handig: magnetron, snijplank, mes

Recept Dille ‘Pickles’

Magnolia siroop

Magnolia siroop

Magnolia siroopAls er toch 1 plant is die de lente aankondigt dan is het wel de magnolia. Deze prachtige bomen zorgen voor een behoorlijk zootje als ze weer zijn uitgebloeid. Oplossing: Pluk de bloemen voor ze vallen en maak er magnolia siroop van! Ik zou zeggen ‘Steel’ Magnolia’s dus 😉 …

Ik heb geëxperimenteerd met honingsiroop en suikersiroop en moet concluderen dat suikersiroop echt het lekkerste is. De honing overheerst de magnolia te veel. Verder kun je besluiten er een paar eetlepels citroensap aan toe te voegen. Dat maakt het net even wat frisser. Ik besluit zelf dit niet te doen.

Magnolia staat erom bekend sterk te geuren en wordt vaak gebruikt in parfums, maar weinig mensen weten dat je magnolia kunt eten. De smaak van het rauwe bloemblad is heerlijk! Hij heeft citrustonen, een bittertje (wat hem ook licht pittig maakt) gembertonen en heeft ook iets weg van oranjebloesem.

Tip van de tuinder

Zelf heb ik ervoor gekozen het bloemblad kort mee te koken. Zo is mijn recept dan ook beschreven. Dit maakt mijn siroop iets troebel, maar dat vind ik niet erg. Er zijn echter meer opties. Deze hebben vooral effect op de “looks” van de magnolia siroop.

  • De bloemen in een emmer of klein teiltje doen. Vervolgens koud water erop en 24 uur laten trekken. Zeef het bloemenwater door een fijne zeef (of kaasdoek) en kook hem dan met de suiker tot een siroop. Het bloemenwater blijft helder en neemt iets van de kleur van de magnolia over.
  • De bloemen in een emmer of klein teiltje doen. Vervolgens kokend water erop en 24 uur laten trekken. Zeef de bloementhee door een fijne zeef (of kaasdoek) en kook het dan met de suiker tot een siroop. De bloementhee blijft helder en wordt na het toevoegen van de suiker amber rood.

Magnolia is, behalve lekker, ook nog eens goed voor de gezondheid! In de magnolia bloem zit magnoliol en honokiol. Deze stofjes kalmeren je bij angst en stress. Het verlaagt namelijk je cortisolniveau (stresshormonen). Aldus, de oude Chinese wijsheden. Daarnaast stimuleren deze stoffen je immuunsysteem, een goede werking van de hersenen en staat de magnolia bekend als een goede antioxidant.

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar om dit recept te maken is het volgende kookgerei erg handig: pan, snijplank, mes

Recept Magnolia siroop

Ingelegde gember

Ingelegde gember

ingelegde gemberIk had 2 stukken gember in mijn groentepakket. De een zo vers, dat hij nog aan de prachtig (iets verlepte) roze/rode bloem vast zat. Het andere stuk is een losse wortel, zoals we die kennen uit de supermarkt schappen. Ik besluit de losse wortel voorlopig heel te laten en de gemberwortel van de bloem te gebruiken om in te leggen met azijn en suiker.

Gember is geen typisch Hollands product, maar heeft z’n weg gevonden naar de Nederlandse keuken. In de historische moestuin van landgoed Vollenhoven kon de gember afgelopen zomer en nazomer groeien en bloeien. Zo belande hij in mijn groentetonnetje en werd mijn gember ineens een regionaal product!

Gember is goed voor je gezondheid, zit vol antioxidanten, bouwstoffen en vitaminen. Hij heeft een specifieke smaak en je moet er van houden, maar als je gember lekker vind kun je er heel veel mee. Gember werkt in zoete gerechten, hartige gerechten, maar ook in drankjes en snoepjes!

Het idee voor het inleggen van gember komt van de ingelegde gember, die je krijgt bij sushi. Ik ben er helemaal weg van!

Mijn ingelegde gember is een stuk dikker, steviger en intenser van smaak dan de ingelegde sushi gember. Je kunt hem nu niet direct per plakje op je rolletje sushi leggen. Wat nu, mislukt? Zeker niet! Ik hak hem helemaal fijn en dan is hij alsnog heerlijk bij de sushi, een echte smaakmaker! Ook lekker door een dressing, saus of bijvoorbeeld door de mie. Als de gember op is, gebruik ik het zoetzure sap nog als smaakmaker voor sauzen en oosterse gerechten.

Mijn ingelegde gember is bovendien niet roze, maar een beetje zalmroze/beige. In instantie dacht ik dat ik het vast niet helemaal goed had gedaan. Mijn gember was wellicht te dik gesneden, had ik te kort gekookt of was misschien (ondanks direct van de plant) toch niet vers genoeg geweest? Toen kwam ik erachter dat deze roze kleur vaak kunstmatig wordt toegevoegd om de schijn te wekken dat met jonge verse gember is gewerkt… Tja… Zelf maken dus, echt weinig werk en de moeite waard!

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: Pan, snijplank, kaasschaaf of mandoline.

 Recept Ingelegde gember

Pizza bodem

Pizza bodem

Ik heb een enorm “short cut” deeg voor de pizza bodem bedacht. Je kunt de pizza bodem van te voren maken en invriezen. Hij is niet beter dan het gebruikelijke gistdeeg, maar ABSOLUUT lekkerder en gezonder dan de pizza bodem uit de winkel en je kunt hem helemaal naar wens beleggen en afbakken.

Om 1 pizza bodem te beleggen heb je altijd tomatensaus nodig. Dit is mijn verse tomatensaus en die is letterlijk in seconden gemaakt met de blender van:

  • 3 a 4 tomaten (beetje afhankelijk van de grootte – ca. 300 gram)
  • 1 theelepel Italiaanse kruidenmix of verse kruiden: blaadjes oregano van 1 takje, 4 blaadjes salie, blaadjes rozemarijn van 0,5 takje en blaadjes tijm van 1 takje.
  • 0,5 eetlepel Balsamico azijn
  • 1 eetlepel olie
  • 1 teen knoflook (optioneel)
  • 0,5 theelepel zout

Verder kun je eigenlijk doen wat je wilt. Ik heb hieronder een aantal opties opgesomd:

  • verse tomatensaus, 1 bol mozzarella, plakjes ham of ontbijtspek, na het bakken een lekkere salade aangemaakt met citroen en knoflook dressing erop
  • verse tomatensaus, feta, olijven, na het bakken een salade aangemaakt met de Italiaanse dressing (van de gemengde salade van de site)

Maar in mijn landgoedpakket voor deze week zit een hele berg rucola en ik maak er direct een rucola pizza van, met wat ik nu in huis heb. Ik heb namelijk nog een bodem in de vriezer en vandaag even geen zin om in potten en pannen te roeren… Jazeker, ook ik wil wel eens een dag NIET koken!

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: deegroller.

 Recept