1e Plukdoolhof van Nederland

Initiatiefnemers

Stichting Biltsheerlijk en Reinaerde slaan de handen ineen op kinderboerderij de Schaapskooi.

Educatieve activiteiten komen samen met natuurbeleving, duurzaam en gezond voedsel en sociale inclusie in het Biltse plukdoolhof.

Biltsheerlijk initieert planontwikkeling tot en met aanleg. Vervolgens neemt de kinderboerderij de exploitatie en het onderhoud van het doolhof over.

We hebben gekozen voor een doolhof omdat dit extra speelwaarde creëert. In het doolhof worden opdrachtjes en zoekspelletjes verwerkt. Het kan uitgroeien tot een nieuwe ‘magneet’ met positieve uitstraling op thema’s als natuur, voeding en gezondheid. Het is een aanvulling op de faciliteiten van de kinderboerderij met verschillende diersoorten en speeltoestellen, een aanvulling voor de gemeente en een uniek project in Nederland. Nederland telt al wel enkele prachtige groene doolhoven, maar een doolhof van eetbare gewassen is nog niet eerder in Nederland gerealiseerd!

Uitgangspunten voor ontwerp
Een doolhof is een uitdaging als je de weg naar het middelpunt niet direct ziet, maar er echt naar moet zoeken. Dit betekent dat het uit voldoende paden moet bestaan. Een doolhof met minimaal vijf rijen beplanting rondom het middelpunt, zorgt voor voldoende spanning en aantrekkingskracht. De pluktuin is toegankelijk voor iedereen tijdens de openingstijden van de kinderboerderij. In de tuin kunnen educatieve activiteiten georganiseerd worden met basisscholen in De Bilt.
In de tuin zullen rijen van verschillende struiken met eetbare vruchten, bloemen en bladeren geplant worden. De oogst is behalve voor de bezoekers van het doolhof bestemd voor de kinderboerderij. Samen met de cliënten van de dagbesteding kan er bijvoorbeeld doolhof- sap en thee geschonken worden, maar ook gebak of salade gemaakt en gegeten worden.
De paden zijn twee meter vijftig breed. Het doolhof wordt vanzelfsprekend ook toegankelijk gemaakt voor mindervaliden door middel van een verstevigde grasmat in de paden, waardoor een berijdbaar pad van een meter breed ontstaat.
Tot slot is bij het ontwerp rekening gehouden met de veiligheid van bezoekers. Het doolhof is overzichtelijk en goed controleerbaar vanaf de gebouwen van de kinderboerderij. Zo kan iedereen meegenieten.

Word lid van de adopteer familie van het Plukdoolhof

Adopteer een Laantje

Adopteer een laantje