Biltse spareribs

Biltse spareribs

Biltse spareribsBiltse spareribs! In een zeer smakelijke bouillon van jenever besjes, knoflook, ui, karwij, tijm, kruidnagel, venkelzaadjes en laurier gegaard. Vervolgens nog even gekarameliseerd in de oven door z’n jasje van abrikozenjam, gember, rode peper, honing en appelazijn.

Mijn oma vertelde dat ze vroeger heel soms ook spareribs (krabbetjes) mocht halen bij de slager. Dat was dan echt een feestje! Mijn oma’s moeder stoofde de spareribs (krabbetjes) heel lang en dan aten ze ze “gewoon zo” en soms met brood.

Mijn spareribs worden, voordat ze in de oven (of op de BBQ) hun krokante jasje krijgen, in bouillon gegaard. Daardoor worden ze botermals. Daarna snijd ik korte ribben per 2 af en de wat langere ribben per 1 af. Dit eet gewoon een stuk gemakkelijker. Dan vries ik wat ik nu niet nodig heb in, nadat ze zijn afgekoeld. Altijd handig voor een makkelijke maandag!

De spareribs Bouillon (het kookvocht) is echt te lekker om weg te gooien. Deze bij voorkeur als ijsblokjes invriezen om sauzen en stoofschotels op smaak te brengen. Natuurlijk is het ook een lekkere soepbasis. Ik vries daarom altijd ca. een liter in 1 grote bak of zak om later een snelle erwtensoep mee te maken, de rest worden bouillon -ijsblokjes.

Ik kan me helemaal scheel eten aan deze spareribs, met als gevolg dat ik de rest van de avond voor spek en bonen tel… Daarom zorg ik altijd voor een superlekker en licht bijgerecht, zodat ik me kan beheersen. In dit geval een salade van geblancheerde (2 minuten koken en direct afkoelen in koud water) groene bonen en peultjes, dungesneden venkel, eventueel nog sla uit het seizoen en een citrus- knoflookdressing.Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: pan, mes, snijplank en oven.

 Recept Biltse spareribs

Biltse Spareribs
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Biltse spareribs! In een zeer smakelijke bouillon van jenever besjes, knoflook, ui, karwij, tijm, kruidnagel, venkelzaadjes en laurier gegaard. Vervolgens nog even gekarameliseerd in de oven door z'n jasje van abrikozenjam, gember, rode peper, honing en appelazijn.
Porties Prep Tijd
4 personen 20 minuten
Kook Tijd
1,5 uur
Porties Prep Tijd
4 personen 20 minuten
Kook Tijd
1,5 uur
Biltse Spareribs
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Biltse spareribs! In een zeer smakelijke bouillon van jenever besjes, knoflook, ui, karwij, tijm, kruidnagel, venkelzaadjes en laurier gegaard. Vervolgens nog even gekarameliseerd in de oven door z'n jasje van abrikozenjam, gember, rode peper, honing en appelazijn.
Porties Prep Tijd
4 personen 20 minuten
Kook Tijd
1,5 uur
Porties Prep Tijd
4 personen 20 minuten
Kook Tijd
1,5 uur
Ingrediënten
2 kilo Spareribs
4 liter Water
2 theelepel Venkelzaadjes
2 theelepel Karwij
1 theelepel Tijm
2 blad Laurier
3 Ui
3 teen Knoflook
2 eetlepel Jeneverbessen
5 eetlepels Abrikozenjam (of pruimenjam)
1 theelepel Tijm
1 theelepel Gemberpoeder
1 eetlepel Honing
2 eetlepel Appelazijn
Porties: personen
Instructies
  1. Pel de uien en de knoflook. Snijd de knoflook in plakjes en de ui in halve ringen. Doe 1 eetlepel olie en een pan (die groot genoeg is om de spareribs er straks plat bij te leggen). Fruit de ui. Voeg als de ui glazig is ook de knoflook toe en blus af met het water.
  2. Maak nu de bouillon af door de venkelzaadjes, karwij, 1 theelepel tijm, 3 kruidnagels, jeneverbessen en 2 blaadjes laurier toe te voegen aan het water met de ui en knoflook. Roer goed door en breng aan de kook om het 20 minuten zachtjes te laten pruttelen.
  3. Voeg nu de spareribs toe. De spareribs moeten onder water staan. Mocht dit niet zo zijn, voeg dan nu een beetje extra water toe. Breng het water terug aan de kook en laat het daarna weer zachtjes pruttelen. De spareribs zijn na een uur gaar.
  4. Maak nu het jasje van abrikozenjam. Roer de abrikozenjam los met de honing en appelazijn. Voeg dan de gember en tijm toe. Hak de rode peper fijn (ik verwijder de zaadlijst eerst, maar als je van pittig houd laat je ze zitten). Doe de peper er ook bij en roer alles nog even goed door.
  5. Haal ze voorzichtig uit de pan, ze zijn teer geworden door het koken, dus laat ze niet uit elkaar vallen. Leg ze op de vleeskant en snijd ze nu tussen de ribben per stuk of per 2 af. Gebruik hiervoor een zeer scherp mes!
  6. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  7. Voorzie de spareribs van een laagje abrikozensaus. Wat je over hebt, serveer je op tafel bij de spareribs als dipsaus!
  8. Leg ze op een bakplaat met de vleeskant naar boven en bak ze in 15 minuten mooi bruin en krokant.