Knolcapucien soep

Knolcapucien soep

Knolcapucien salade en knolcapucien soepDe bloem van de knolcapucien lijkt op de kap van een Kapucijner monnik, vandaar de naam. Het is familie van de Oost Indische kers. Het blad en de bloem van de knolcapucien smaken nagenoeg hetzelfde als die van de Oost Indische kers en kun je ook eten.

De knolcapucien is een belangrijke voedselbron voor Zuid-Amerikaanse landen als Peru, Colombia, Ecuador en Chili. Hij wordt daar al ruim 10.000 jaar geteeld en gegeten. Een knol heeft 2 keer zoveel vitaminen C dan een sinaasappel en er zitten stoffen in, die bepaalde soorten kanker kunnen voorkomen. Mooi gezond knolletje dus.

Smaak

Rauw smaken ze ontzettend pittig op z’n mierikswortel. Het is een soort sappige, knapperige, pittige, anijs radijs. Erg lekker, maar niet in grote hoeveelheden. Je zou het als een zeer fijngesneden augurkje kunnen gebruiken in gerechten en zelfs bij een blokje oude geitenkaas.

Verwarmd veranderd deze knol ineens in een heerlijke zachte groente met veel smaak. Qua structuur zit het tussen een aardappel en aardpeer in. De smaak heeft veel weg van een mooie asperge, die wordt nagezongen door een vleugje venkel. Heel verrassend!

Ze zijn wat flauw van zichzelf en kunnen dus best een zoute partner gebruiken; kaas, spek of ham bijvoorbeeld. Verder is room(boter) en/of een gekookt eitje ook een mooie aanvulling (maar ja, waar smaakt dat niet lekker bij…) Kruiden die goed bij de knolcapucien passen zijn venkel, komijn en karwij. Ook noten, truffelolie, rozemarijn en tijm, doen het goed als de knol gaar is.

Met dit alles in gedachten kom ik bijvoorbeeld uit op deze Knolcapucien soep met een sprenkel van mijn Dukkah. Als je dit niet hebt en niet wil/kan maken, laat je dit gewoon weg. Verder dacht ik aan deze lauw warme salade van knolcapucien. Tot slot heb ik nog een knolcapucien pickle gemaakt op de volgende manier:

  • Was de knolcapucienen en verwijder al het achtergebleven zand in de kleine plooien van de knol. Snijd hem in dunne plakjes.
  • Kook 200 ml water met 200 ml azijn en voeg 1 ruime theelepel honing, 1 theelepel (hele korrels) 4-seizoenenpeper, 1/2 theelepel zout, 1/2 theelepel komijn, 1/2 theelepel venkelzaadjes en 1/4 theelepel karwij toe. Laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
  • Doe de plakjes knolcapucien in een brandschone pot en giet de azijn, water en kruiden erover. Zet de pot ondersteboven en laat hem afkoelen. Daarna kan hij in de koelkast.

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: Snijplank, mes, mengkom.

 Recept Knolcapucien soep met een sprenkel Dukkah

Knolcapucien soep
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Een bijzondere soep van knolcapucien met een sprenkel Dukkah. De soep is de perfecte lunch met vers geroosterd brood op een koude regenachtige herfst- of winterdag.
Porties Prep Tijd
2 personen 10 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Porties Prep Tijd
2 personen 10 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Knolcapucien soep
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Een bijzondere soep van knolcapucien met een sprenkel Dukkah. De soep is de perfecte lunch met vers geroosterd brood op een koude regenachtige herfst- of winterdag.
Porties Prep Tijd
2 personen 10 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Porties Prep Tijd
2 personen 10 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Ingrediënten
400 gram Knolcapucien
3 theelepel Dukkah Klik hier voor het recept
1 eetlepel Olijfolie
Peper en zout naar smaak toevoegen
Porties: personen
Instructies
  1. Maak de knolcapucien schoon van grond en zand. Je hoeft hem niet te schillen.
  2. Kook de knolcapucien in de bouillon (eventueel aanvullen met wat extra water) met 1 theelepel van de dukkah, in 10 minuten gaar. Het geheel in de pan met een staafmixer, of in de blender mixen tot een egale soep.
  3. Schep de soep in kommen en doe er per kom nog een theelepel dukkah over. Verdeel de olijfolie over de kommen en smullen maar!