Mayonaise

Mayonaise

Een oud collegaatje van mij noemde mayonaise altijd; “het verborgen vet”. Het voornaamste ingrediënt is inderdaad olie en de eierdooier (die voor 30% uit vet bestaat) maakt het er ook niet beter op. Oftewel goed voor de lijn zal deze saus nooit worden, maar lekker des te meer en blijft in mijn huis dus op het menu staan!

Mayonaise is een simpele saus die ALTIJD werkt, maar je moet hem begrijpen en er even een kwartier de tijd voor willen nemen. Mayonaise bestaat uit 3 onderdelen:

  1. De Essentie (emulgator of bindmiddel): Eidooier en mosterd.
  2. Hoeveelheid (massa): Olie. Eventueel kun je een gedeelte van de olie vervangen door een smaakvolle variant (voorbeeld: olijf-, noten- of kruidenolie). Je kunt in principe zoveel olie toevoegen als je aan mayonaise nodig hebt. Wat zeg je, klopt dit wel?! Ja, dit klopt! Heston Blummental maakte van 1 eidooier eens 1,5 liter mayonaise.
  3. Smaak en substantie: Zout en peper, maar ook azijn of citroensap en water voor smaak en de gewenste dikte.

Sommige mensen maken mayonaise graag met de blender. Dat kan, maar bij mij mislukt de mayonaise dan vaak. Ik gebruik graag de garde, dit lijkt een enorme inspanning, maar het valt echt wel mee en je kunt veel gecontroleerder werken.

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar om dit recept te maken is het volgende kookgerei erg handig: Mengkom en garde

Recept

Mayonaise
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Een van de meest gebruikte basis sauzen en iedereen heeft zijn eigen favoriete recept. Die van mij is hoog in de zuurgraad en de mosterd is aanwezig in smaak, maar hij is ook vol en romig.
Porties Prep Tijd
4 deciliter 3 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Porties Prep Tijd
4 deciliter 3 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Mayonaise
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Een van de meest gebruikte basis sauzen en iedereen heeft zijn eigen favoriete recept. Die van mij is hoog in de zuurgraad en de mosterd is aanwezig in smaak, maar hij is ook vol en romig.
Porties Prep Tijd
4 deciliter 3 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Porties Prep Tijd
4 deciliter 3 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Ingrediënten
1 1/2 theelepel Mosterd
1 theelepel Worcestersaus
1/2 theelepel Zout ik gebruik keukenzout met jodium
1/2 theelepel Peperkorrels gemalen zwarte peper
2 à 3 eetlepels Azijn ik gebruik rode wijn azijn
350 milliliter Koolzaadolie of andere olie met neutrale smaak
Porties: deciliter
Instructies
  1. Splits het ei. Voor dit recept heb je het eigeel nodig. Eiwit kun je 2 dagen in de koelkast bewaren en een week in de vriezer voor een ander recept.
  2. De eierdooier en mosterd hebben dezelfde temperatuur (ofwel koud uit de koelkast of beide op kamertemperatuur). Meng beide ingrediënten goed met elkaar.
  3. 2 eetlepels olie toevoegen en met een garde kloppen tot het mengsel “pakt”. Beetje bij beetje meer olie toevoegen en kloppen tot het mengsel steeds weer “pakt” in een mayonaise substantie en je vindt dat je voldoende mayonaise hebt.
  4. TIP: als je teveel olie tegelijk toevoegt kan de mayonaise schiften. Je hoeft dan niet opnieuw te beginnen, maar voeg alvast een eetlepel azijn (of water) toe en klop even intensief met een garde tot het mengsel weer “pakt”.
  5. Alle overige ingrediënten zijn smaakmakers. Met de peper, zout, restant azijn en worcestersaus maak je de mayonaise dus af.