Satésaus van pistache

Satésaus van pistache

Omdat ik allergisch ben voor veel noten, maar wel pistachenootjes kan eten, ben ik de afgelopen jaren flink aan het experimenteren geslagen met deze noot. Hij blijkt een hele geschikte vervanger te zijn voor noten in veel gerechten. (klik op het ingrediënt “pistache noten” en zie alle recepten).Nu waag ik me aan satésaus. Deze satésaus is alleen niet gemaakt van pinda’s, maar van pistachenootjes. Volgens de kenners is het een uitstekend alternatief.

Omdat ik deze saus niet dagelijks eet, maak ik 1 grote partij en dan vries ik ze in kleine muffin vormpjes in (zie afbeelding). Deze vormpjes hebben een inhoud van 50 milliliter. Ik zet dit erbij omdat de saus in andere recepten terug komt. Ik kan ze zo per portie kan ontdooien. Ze blijven zeker 2 maanden goed in de vriezer, daarna verliezen ze iets hun smaak.

Ik realiseer me dat de ingrediënten uit deze saus eigenlijk allemaal van ver komen, maar de saus is erg lekker bij producten van dichtbij!

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: Blender.

Recept

Satésaus van pistache
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Satésaus van pistachenoten. Heerlijk bij groente en vleesgerechten, echt een aanrader!
Porties
500 milliliter
Porties
500 milliliter
Satésaus van pistache
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Satésaus van pistachenoten. Heerlijk bij groente en vleesgerechten, echt een aanrader!
Porties
500 milliliter
Porties
500 milliliter
Ingrediënten
250 gram Pistache nootjes (gepeld)
400 milliliter Kokosmelk (of 1 blik)
2 Chilipeper (gedroogd) of rawitpeper
2 teen Knoflook
1 theelepel Trassi
2 eetlepel Palmsuiker (of bruine suiker)
1 eetlepel Sojasaus
1 eetlepel Azijn
Porties: milliliter
Instructies
  1. Pel de Pistachenoten tot je 250 gram gepelde nootjes hebt. Rooster ze samen met de knoflook (in vieren gesneden) in een pan.
  2. Doe de nootjes in een blender en maal het tot poedervorm, bewaar het notenpoeder even in een schaal of kommetje.

    Doe nu de knoflook, rode peper, trassi, suiker, sojasaus en azijn in de blender tot het een pasta is.

    Doe de noten weer in de blender bij de knoflookpasta en mix het.
  3. Zet de kokosmelk op met een steranijs erin, breng het aan de kook. Doe de noten bij de kokosmelk en blijf roeren tot het de gewenste dikte heeft. Je kunt naar smaak nog wat extra sojasaus toevoegen.
  4. Bewaren laat de saus afkoelen en doe hem in muffin vormpjes. Laat het 1 nacht goed bevriezen. Haal ze uit de muffin vormpjes en doe ze in een afsluitbare diepvriesdoos of -zak. Zet ze terug in de vriezer.